Szokán Erika

szokanerika@invitel.hu
www.behance.net/erikaszokan

 

1. Ismeretlen baranyai ikonfestő: Trónon ülő Krisztus (Királyok Királya)

2. Ismeretlen ikonfestő: Keresztrefeszítés

3. Máramarosi(?) ikonfestő: Útmutató Istenszülő

Ismeretlen baranyai ikonfestő: Trónon ülő Krisztus (Királyok Királya), 18. század közepe, olaj és lüszter-technika fatáblán, 82,5×64 cm, Szerb Egyházi Múzeum, Szentendre, ltsz: 352

A festmény a Királyok Királya ikontípusnak megfelelően ábrázolja Krisztust. A műtárgy számos helyen megsérült; a rovarkárosodott hordozó szilárdítása injektálással zajlott. Az átfestések eltávolítása oldószeres puhítással történt, a festett felületek hiányait akvarellel és olajgyanta retussal pótoltuk.

Ismeretlen ikonfestő: Keresztrefeszítés, 18. század közepe, fatáblára festett olajkép, 95×76,5 cm
Szerb Egyházi Múzeum, Szentendre, ltsz: 717

A festmény szinte teljes felületén át van festve. Az eredeti rétegek rendkívül sérült állapota miatt a feltárás a lakk- és szennyeződésrétegek eltávolítására szorítkozott, mely oldószeres puhítással történt. A gouache aláfestést követően porpigment és kanadabalzsam keverékével készült el a retus.

Máramarosi(?) ikonfestő: Útmutató Istenszülő (a kolozsvári könnyező ikon(?) másolata), 1782, olaj és lüszter-technika fatáblán, 86,7×63,5 cm, Gödöllői Városi Múzeum, ltsz: K.2014.1

A festménynek kb. 60%-a hiányzott. Az arcok és a kép alján lévő felirat kivételével az ikon egész területén ezüstfüst réteg húzódik. A különböző színek erre épültek fel lazúrokkal, lüszter-technikával. Az indokolt, értelmező kiegészítés minimális mértékben, tratteggio retussal történt.

Témavezetők: Forrai Kornélia, Menráth Péter DLA
Konzulensek: Kriston László, Dr. Terdik Szilveszter, Tuzson Eszter DLA, Vihart Anna DLA